Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του Οικογενειακού Δικαστηρίου στην Κύπρο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Οικογενειακού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ, κ. Λάρης Βραχίμης, και ομιλητές ήταν ο δρ Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του ΠΔΣ, η δρ Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, Καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Ηλιάνα Νικολάου, πρώην Δικαστής του Οικογενειακού Δικαίου και ο δρ Γεώργιος Σεργίδης, Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μέσα από μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση, πορεία και εξέλιξη του Οικογενειακού Δικαστηρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρακτική εφαρμογή διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου σε συνάρτηση με τις προκύπτουσες προκλήσεις, υποδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων με την προοπτική ότι αυτές θα ανοίξουν μια νέα περίοδο στη νομική ρύθμιση της οικογένειας στον τόπο μας.
Ο δρ Κληρίδης με σημείο αναφοράς τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου (1983), σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα γενικότερα στα θέματα εκσυγχρονισμού του δικαίου, με αποτέλεσμα βασικές νομοθεσίες να παραμένουν απηρχαιωμένες εκτός από κάποιες adhoc ρυθμίσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι εκκρεμεί η δεύτερη φάση του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού Δικαίου, διασαφηνίζοντας ότι το μάθημα το οποίο θα πρέπει να έχει πάρει η πολιτεία είναι ότι, στα θέματα για τα οποία έχει καθήκον και υποχρέωση να επέμβει πρέπει να το πράττει χωρίς συμβιβασμούς οι οποίοι θυσιάζουν στον βωμό των πολίτικών σκοπιμοτήτων κοινωνικά δικαιώματα.
Η πρώην Δικαστής του Οικογενειακού Δικαίου, κα Ηλιάνα Νικολάου, επικεντρώθηκε στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Οικογενειακό Δικαστήριο στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα η διαχείριση και αντιμετώπιση των αντιδράσεων της Εκκλησίας. 30 χρόνια μετά, τόνισε η κα Νικολάου, είναι ανάγκη να εγκύψουν οι αρμόδιοι με προσοχή και χωρίς προκατάληψη στα θέματα του Οικογενειακού Δικαστηρίου, επισημειώνοντας ότι η διαχρονική προσπάθεια και η αγάπη των δικαστών για το έργο τους ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιβίωση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, το οποίο μπορεί ανταποκριθεί με περισσότερη επάρκεια εφόσον υλοποιηθούν δραστικές τομές.
Από την πλευρά του, ο δρ Γεώργιος Σεργίδης, Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του θεσμού της Οικογενειακής Δικαιοσύνης και στην υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε δικαστές γενικής δικαιοδοσίας και δικαστές στους οποίους ανατίθεται εξειδικευμένη δικαιοδοσία.
Τέλος, η Καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, ανέπτυξτις αλλαγές που έγιναν στο Οικογενειακό Δίκαιο της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι πρώην δικαστές του Οικογενειακού Δικαστηρίου, κ. Κλαύδιος Αντωνιάδης, κ. Γεώργιος Σεργίδης, κα Χρυσούλα Δημητρίου, κα Ηλιάνα Νικολάου, κ. Σάββας Καρατσής και ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου για την ευδόκιμη υπηρεσία τους.
Περαιτέρω, εκφράστηκε η ανάγκη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου του επιτυχημένου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου που διαδραματίζει σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, εδράζεται και η εισήγηση του ΠΔΣ, που εμπίπτει στη φιλοσοφία της δικαστικής μεταρρύθμισης, να ενταχθούν τα Οικογενειακά Δικαστήρια ως τμήματα των Επαρχιακών Δικαστηρίων και οι δικαστές να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και ανέλιξης, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και την εμπειρία τους, με διασφάλιση της δυνατότητας διορισμού τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Συμπερασματικά, η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία καθίσταται επιβεβλημένη (σε διάφορες νομοθεσίες – δεν αφορά μόνο τον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο, αλλά και άλλους νόμους που αφορούν τον γάμο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, την υιοθεσία, την κληρονομική διαδοχή κ.ά.)και θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένες ολιγομελείς ομάδες. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα υφιστάμενα και διαμορφούμενα κοινωνικά δεδομένα, που έχουν ουσιωδώς μεταβληθεί στο διάστημα που μεσολάβησε και αναμένεται να μεταβληθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος